De nye tilstandsrapporter – de 3 vigtigste pointer

De nye tilstandsrapporter - de 3 vigtigste pointer

plantegning med blyant og en lineal

2 oktober 2020 – af Maria Kappel

Den 1. oktober 2020 har Sikkerhedsstyrelsen lanceret nye, lettere forståelige tilstandsrapporter. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er navnlig 3 ting en fordel for de bolighandlende: 

1. Du får et klart overblik over husets tilstand, og hvor mange penge du skal sætte af til renoveringer: Hvad skal fixes nu, og hvad kan du vente med. 

2. Du får digital adgang til rapporterne, og de bliver forklaret i ord, billeder og på video: Faglig udtryk bliver “oversat”, så det er til at forstå for både køber og sælger 

3. Din retsstilling i forhold til tegning af ejerskifteforsikring er uændret: Fejl og skader vurderes ud fra de samme retningslinjer som før.

Ingen overraskelser i privatøkonomien.
Med det nye system får du som køber en mere præcis forklaring på, hvilke skader der findes i huset, og hvor hurtigt de skal fixes. Fremover bliver bygningens skader nemlig klassificeret efter, hvor hurtigt de kritiske skader skal udbedres. Derfor bliver det nemmere at gennemskue boligens øjeblikkelige tilstand og du får en mere præcis vurdering af, hvilke renoveringer du bør sætte ind overfor med det samme. Du kan samtidig brugen rapporten som et fagligt grundlag til at indhente en prisvurdering fra håndværkere. Herved kan du få et overblik over, hvor mange penge du kan forvente at skulle bruge på renoveringer med det samme, og hvad du kan skubbe i nogle år. Det giver et bedre overblik over din privatøkonomi. Du undgår overraskelser og får tid til at spare sammen til eventuelle større renoveringer.

Farverne Rød, Gul og Grå de uforståelige “K1, K2 og K3”
Det nye system er lavet sådan at de kritiske skader, som skal laves med det samme, bliver markeret med rødt i rapporterne. Alvorlige skader, der godt kan vente et par år med at blive fixet, bliver markeret med gul. Mindre alvorlige skader bliver markeret med gråt, og skader som skal undersøges nærmere for at få en klassificering, markeres med sort. De nye beskrivelser af de enkelte skader i tilstandsrapporterne bliver altså revideret og forenklet. På den måde bliver de lettere at sammenligne tilstandsrapporter fra flere huse.

Digital adgang til tilstands- og elinstallationsrapporterne
En af de største ændringer bliver, at du får digital adgang til rapporterne. Her bliver de forklaret i ord, billeder og på video. Tidligere har det været op til den enkelte byggesagkyndige at beskrive skaderne på en bygning. Derfor blev der brugt rigtig mange fagudtryk og forkortelser, som man som køber eller sælger ikke nødvendigvis kender til.
For at gøre det nemmere for alle at forstå rapporterne, er der blevet lagt standardtekster ind i det nye digitale system, som de byggesagkyndige kan bruge til at beskrive skaderne. De faglige udtryk bliver derfor “oversat”, så det er til at forstå for både køber og sælger. Det øger også muligheden for at sammenligne tilstandsrapporter fra flere huse. I det digitale univers, kan man få forklaret rapporterne i ord, billeder og på video, så man er sikker på at forstå indholdet.

Ejerskifteforsikringen har samme betydning som før
Din retsstilling i forhold til tegning af ejerskifteforsikring er uændret. Det betyder at fejl og skader vurderes ud fra de samme retningslinjer som før.

K’er først helt væk i oktober 2021
En allerede udarbejdet tilstandsrapport er gyldig i seks måneder. Derfor vil man frem til udgangen af marts 2021 stadig kunne se tilstandsrapporter med de gamle K-karakterer. En elinstallationsrapport er gyldig i 1 år. Derfor vil man frem til udgangen af september 2021 stadig kunne møde tilstandsrapporter med de gamle værdier fra elinstallationsrapporterne.

mand tager boligfoto med canon kamera

Say cheese og få din bolig...

Dårligt lys, en stue der flyder og uskarpe billeder. Tre ting, der ikke får...

Mini hus med husnøgler foran

Få en gratis boligannonce

Vil du sælge din bolig? Så behøver du ikke at vente på, at en ejendomsmæg...

Administrerende direktør præsenter WeBrick for H.M. Dronningen

Kongelig jagthytte til salg – a hva’ for noget?

Hendes Majestæt Dronningen lyttede...