Nedadgående økonomi vil ramme boligmarkedet

Krigen i Ukraine kommer til at give almindelige danskere færre penge mellem hænderne, hvilket uundgåeligt også vil ramme boligmarkedet.
Nye beregninger fra Danske Bank vurderer, at forbrugspriserne på varer, som følge af krigen i Ukraine, vil stige med 4,5 % i 2022, imens vi i Danmark vil se en gennemsnitlig lønstigning på 3,2 %. Det skriver BT.
Det betyder, at reallønnen – det beløb du har når prisstigningerne trækkes fra – vil være mindre end det man tjener. Med andre ord vil den gennemsnitlige dansker få færre penge mellem hænderne. Beregningerne viser, at vi ikke har set så stort et fald i reallønnen i 10 år.
Ifølge Danske Bank vil en dansk husstand med to gennemsnitsindkomster have mellem 4.600 og 15.000 kroner mindre til rådighed på grund af det beregnede fald i reallønnen.
Det vil selvfølgelig også ramme boligmarkedet, vurderer WeBrick. Faldet i reallønnen vil betyde, at færre købere vil blive godkendt til at få et boliglån, og når der er færre købere, så bliver det også sværere at få sin bolig solgt.
Et andet sted, hvor man vil se en påvirkning af boligmarkedet, er når det kommer til huspriser. Vi har i en årrække set stigende huspriser, hvor vi i 2021 så en stigning på hele 10,9 %. Der er fortsat en stigning, men en nylig analyse fra Nationalbanken viser, at stigningen aftager betragteligt til kun 3,6 % i 2022, 1,7 % i 2023 og 2,1 % i 2024
Boligmarkedet kan også løbe ind i det problem, at boligejerne kan blive fristet af det faldende rådighedsbeløb til at tage lån i deres friværdi. Det kan blive et større problem, hvis boligpriserne så falder, og boligejernes lån derfor kan overstige boligens værdi. Det gjorde Nationalbankdirektør Lars Rohde opmærksom på i et pressemøde i går den 16/3-2022.
Alt dette betyder selvfølgelig, at man bør tænke på sin privatøkonomi – også når man taler bolighandel. Hvis man så går og overvejer at sælge sin bolig, så er det værd at nævne, at man kan spare mæglerens salær på 50-75.000 kr. (iflg. Bolius), hvis man sælger sin bolig selv gratis hos WeBrick. Selv hvis man har lavet en aftale med en mægler, så kan det stadig godt betale sig at forsøge og sælge sin bolig selv, da dette er helt lovligt og kan få boligsalget til at gå hurtigere. Endnu bedre er det selvfølgelig, hvis man inden aftalen skriver det ind i kontrakten hos mægleren, at man i tilfælde af selvsalg ikke skal betale salæret alligevel.

Få en gratis boligannonce
Vil du sælge din bolig? Så behøver du ikke at vente på, at en ejendomsmægler har tid til at kigge forbi, banke væggene og vurdere din bolig. Nu kan...

På forsiden af Danmarks største avis – to dage i træk!
Det var med stolthed, at WeBrick blev præsenteret først på forsiden af JP...

Den nye tilstandsrapport
Den 1. oktober 2020 har Sikkerhedsstyrelsen lanceret nye, lettere forståelige tilstandsrapporter. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen...

WeBrick i Børsen om kommende børsnotering
Louise Gertz fortæller i Børsen om WeBricks store planer om børsnotering og disruption af boligmarkedet.